tiistai 8. tammikuuta 2019

Pitkäaikainen revontuliennuste 7.1.–2.2.2019


Auringon aktiivisuuden uuden jakson alkamisen ennusmerkkejä on jälleen havaittu. Sunnuntaina 6.1. havaittiin C1-luokan flarepurkaus aivan Auringon länsireunan tuntumassa. Edellisestä vastaavan suuruusluokan purkauksesta on kulunut jo kuukausia. Purkaus ei vaikuttanut maapallon kohtaamaan avaruussäähän, joten sen vaikutus jäi tilastolliseksi.

Geomagneettinen ennuste kertoo ainakin yhdestä merkittävästä magneettisesta myrskystä ennustejakson aikana.
Kuva © Kari A. Kuure.


Ennuste

Pitkäaikaisen (27 vuorokautta) käsittävään Kp-indeksin ennusteeseen sisältyy yksi mahdollinen episodi, joka kuluessa on mahdollista nähdä revontulia. Kp-indeksin maksimiarvon odotetaan kohoavan lukemaan 5 tammikuun 24. päivänä. Tällöin syntyy pienehkö magneettinen myrsky, jonka aikana revontulien mahdollisuus koko maassa on hyvä. Avaruussää kuitenkin rauhoittuu nopeasti ja parin vuorokauden kuluttua ollaan jälleen normaalissa, hyvin rauhallisen sään vaikutusalueella.

Aivan ennustejakson lopulla näyttäisi syntyvän vähäisen rauhattomuuden tila, jonka aikana olisi mahdollista revontulien näkyminen ainakin Keski-Suomen leveyksille asti. Ennusteen epävarmuus on kuitenkin sen verran suuri, että tässä vaiheessa ei mitään varmaa magneettisen häiriötilan etenemisestä voi sanoa. Palaan tähän mahdolliseen häiriöön myöhemmissä ennusteissa.

C1-luokan flare-purkaus näkyy tässä käyrässä pienenä piikkinä 6.1.2019 kello 11(UTC) aikaan.
Kuva SpaceweatherLive.com




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.