keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Revontuliennuste 30.1. – 2.2.2019


Auringon ekvaattorilla oleva korona aukko alkaa vaikuttaa lähiavaruuden säähän aikaisemmin kuin mitä on ennustettu. Auringossa on myös havaittu muutama C-luokan flare-purkaus, joten revontulien yleistyminen on mahdollista, jos vähäinen lisääntynyt aktiivisuus jatkuu.

Pirkanmaalla revontulet voivat olla hyvin näkyviä. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Ennuste

Yö 30./31. on vielä suhteellisen rauhallinen. Kp-indeksin maksimiarvon odotetaan kohoavan lukemaan 3, jolloin himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Suomessa mutta Keski-Suomessakin voi olla se mahdollista.

Yö 31./1. on selkeästi aktiivisempi. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4 tai aamuyöllä tai varhain aamulla jopa lukemaan 5 (G1-luokan myrsky), jolloin revontulia nähtäneen koko maassa. Magneettinen myrsky menee kuitenkin nopeasti ohi mutta magneettikentän tila pysyy rauhattomana ainakin vuorokauden.

Yö 1./2. on jo magneettisen rauhoittumisen aikaa. Kp-indeksi pysyttelee lukemassa 3, jolloin revontulien mahdollisuus on hyvä Pohjois-Suomesta Lappiin. Keski-Suomessa voitaneen vielä nähdä jonkin verran viherrystä yötaivaalla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.