torstai 3. tammikuuta 2019

Revontuliennuste 3.–6.1.2019


Ennustejakson viimeisenä yönä revontulia voitaneen nähdä koko maassa.

Revontulet ovat mahdollisia myös Pirkanmaalla ennustejakson aikana. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Auringon ekvaattorilla oleva korona aukko kiertyy sellaiseen asemaan, että se voi vaikuttaa maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Tosin korona aukko on jo heikentymässä ja voi olla, että ennustettu geomagneettinen myrsky latistuu vain häiriöksi siinä vaiheessa, kun korona aukon vaikutus olisi voimakkain.

Ennustejakson jälkeen revontulitoiminta tulee olemaan vähäistä.

Ennuste

Yö 3./4. on rauhallinen. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemassa 2 suuren osan yöstä. Aamupuolella Kp-indeksi lähtee rauhalliseen nousuun ja saavuttaa aamulla lukeman 4. Ennusteen toteutuessa revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa yön aikana. Etelämpänä mahdolliset revontulet näkyvät aamuhämärässä.

Yö 4./5. on edellistä yötä aktiivisempi. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4 puolenyön jälkeen, jolloin revontulille olisi mahdollisuus myös Keski-Suomessa. Kp-indeksin nousu kuitenkin taittuu hyvin nopeasti ja loppuyö mennäänkin lukeman 3 tienoilla, jolloin revontulia voitaneen edelleen nähdä pohjoisempana.

Yö 5./6. on sitten revontuliyö koko maassa. Kp-indeksin lukema ennustetaan kohoavan illalla arvoon 4 ja keskiyön jälkeen lukemaan 5. Magneettinen myrsky mahdollistaisi revontulien näkymisen koko maassa voimakkaimman vaiheensa aikana. Aamuyön tunteina revontulien kirkkaus, aktiivisuus ja näkymisalue hieman pienenee.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.