tiistai 22. tammikuuta 2019

Revontuliennuste 22.–25.1.2019


Auringon ekvaattorilta pohjoisille leveyksille ulottuu korona aukko, joka vaikutta lähivuorokausien ajan maapallon lähiavaruuden tilaan.

Pirkanmaallakin näkyvät revontulet ovat mahdollisia ennustajaksolla. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Ennuste

Yö 22./23. On vielä rauhallinen. Kp-indeksin lukema pysyttelee sitkeästi lukemissa 1–2 aina aamutunneille asti. Revontulet ovat mahdollisia lähinnä Lapissa ja sielläkin niitä nähtäneen aamupuolella yötä. Muualla maassa revontulien mahdollisuus on lähes olematon.

Yö 23./24. on selkeästi aktiivisempi. Kp-indeksin arvon lähtee selkeään nousuun päivän aikana ja illan aikana se saavuttaa lukeman 4 ja aamupuolella yötä lukeman 5. Näin ollen lähes koko maassa on mahdollista nähdä revontulia, jotka voivat olla hyvinkin aktiivisia ja etenkin Lapissa kirkkaita ja loimuavia. Jos Kp-indeksi nousee huippulukemaan, koetaan magneettinen G1-luokan myrsky.

Yö24./25. on rauhoittumisen aikaa. Kp-indeksin lukema alenee päivän aikana ja illan tullen sen ennustetaan olevan lukemassa 3. Revontulet ovat edelleen mahdollisia Pohjois-Suomesta Lappiin ja Keski-Suomessakin hyvällä onnella voidaan nähdä ainakin hetkittäin himmeitä revontulia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.