tiistai 8. marraskuuta 2016

Revontuliennuste 8.–11.11.2016

ENLIL-ennuste maapallon magneettikenttään törmäävästä
CME-pilvestä. Ajat ovat UT aikoija. Kuva SWPC.
Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä. Marraskuun 5. päivänä yllättäen kohti Maata lähtenyt CME-pilvi saavuttaa magneettikenttämme tämän päivänä aikana. Lähiavaruuden hiukkastiheyden odotetaan kohoavan yli kymmenkertaiseksi tätä edeltävään tiheyteen verrattuna törmäyksen tapahtuessa. Aurinkotuulen nopeus kohoaa samalla noin 500 km/s. Yöhön mennessä CME-pilvi on jo sivuuttanut maapallon ja magneettikenttään vaikuttaa lähinnä pilven jättöpuolella oleva aurinkotuulen harventuma.


Ennuste

Yö 8./9. Kp-indeksin arvioidaan kohoavan illan ja iltayön kuluessa arvoon 5, joka merkitsee G1-luokan magneettista alimyrskyä. Lähes yhtä nopeasti se kuitenkin laskee aamuyön tunteina arvoon 4 ja jopa alemmaksi. Magneettikenttä kuitenkin pysyttelee rauhattomana hieman pidempään. Revontulia on odotettavissa Lapissa heti pimeän alettua. Etelä-Suomessa revontulia joudutaan odottelemaan kello 23 asti.

Revontulia voidaan nähdä keskiyöllä myös Balttiassa, Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa, joskin näillä leveyksillä niiden kirkkaus on huomattavan vähäistä. Suomessa revontulia nähtäneen aivan aamun tunteihin asti. Lapissa revontulien todennäköisyys on hyvä, muualla Suomessa kohtalainen ja Suomen eteläpuolella vähäinen.


Yöt 9./10. ja 10./11. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän arvossa 3 tai jopa vähän vähemmän sillä magneettinen rauhattomuus on laantumassa. Tämä merkitsee sitä, että revontulitoiminta on rauhallista, tulet ovat himmeitä ja lähinnä harsomaisia vöitä. Revontulia nähtäneen Lapissa ja hieman siitä etelään. Lapissa revontulien todennäköisyys on kohtalainen, Keski-Suomessa vähäisestä kohtalaiseen ja Etelä-Suomessa vähäinen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.