maanantai 28. marraskuuta 2016

Pitkäaikainen revontuliennuste: joulukuu 2017

Ennustettu Kp-indeksi joulukuussa.
Kuva © Kari A. Kuure.
Pitkäaikainen revontuliennuste ulottuu jouluaattoon (24.12.2016). Talvipäivänseisauksen lähestyessä revontulitoiminta laantuu jonkin verran. Auringon aktiivisuus on ollut matalalla tasolla ja avaruussäähän on vaikuttanut merkittävänä tekijän korona-aukot. Korona-aukkojen merkitys kasvaa ennustejaksolla.

Kp-indeksi odotetaan pysyttelevän matalissa arvoissa aina joulukuun 7. päivään asti. Tällöin sen odotetaan kohoavan suurimpaan arvoon 4 ja pysyttelevän siinä, kunnes se kohoaa arvoon 5 joulukuun 10. päivänä. 

Nousu taittuu heti synnyttään ja jo seuraavan vuorokauden aikana Kp-indeksin maksimiarvo on enintään arvossa 3. Tämän jälkeen seuraa viikon verran matalia indeksin arvoja, kunnes joulukuun 18. alkaa vähäinen nousu. Seuraavana päivänä saavutetaan indeksin arvo 4 ja joulukuun 21. päivänä arvo 5. Tässä arvossa indeksi pysyttelee seuraavankin päivän mutta sen jälkeen avaruussää rauhoittuu ja indeksi saavuttaa arvon 4 ennustejakson päättyessä.

Revontulia voitaneen nähdä joulukuun 7–11. päivien välisenä aikana. Ennustejakson lopulla on toinen mahdollinen revontuliesiintymä joulukuun 19. päivästä alkaen jakson loppuun 24.12. asti. Etelä-Suomessa revontulet todennäköisesti näkyvät jaksojen keskimmäisinä vuorokausina, mutta Lapissa niitä nähtäneen jaksojen aikana kokonaan ja mahdollisesti myös matalan indeksin aikana.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.