perjantai 18. marraskuuta 2016

Revontuliennuste 18.–22.11.2016

Maapallon lähiavaruudessa on aurinkotuulen harventuma. Hiukkastiheys on vain 5 protonia /cm3 ja nopeus noin 400 km/s. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä ensiyönä Maa kohtaa Auringosta tulevan tihentyneen aurinkotuulen. Hiukkastiheys kaksinkertaistuu mutta samalla nopeus vähenee arvoon 350 km/s. Kohtaavan aurinkotuulen magneettikenttä on todennäköisesti pohjoiseen, jolloin revontulet ovat, jos niitä esiintyy lainkaan, himmeitä ja rauhallisia.

Ennuste

Yö 18./19. Kp-indeksin odotetaan kohoavan enintään arvoon 4. Toteutuessaan himmeitä revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on vähäinen.


Yöt 19./20. ja 20./21. ovat erittäin rauhallisia myös Lapissa. Kp-indeksin odotetaan nousevan jälleen korkeintaan arvoon 4. Lapissa revontulien mahdollisuus on hyvä mutta etelämpänä korkeintaan kohtalainen tai heikko riippuen havaitsijan leveyspiiristä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.