maanantai 21. marraskuuta 2016

Revontuliennuste 21.–24.11.2016

Kuvasta näkyy kuinka voimakas ja laaja koronaukko on
siirtymässä sellaiseen asemaan, jossa se vaikuttaa
maapallon lähiavaruuden tilaan merkittävästi. Auringon
aktiivisuuden minimikausina esiintyvät korona-
aukot ovat tärkeimmät revontulien aiheuttajat.
Kuva GOES-13/NOAA/SWPC.
Auringon toiminta on rauhallista, sen pohjoisnavalta ekvaattorin eteläpuolelle ulottuu korona-aukko, joka tulee vaikuttamaan lähivuorokausien avaruussäähän. Tänään vielä maapallon kohdalla on aurinkotuulen tihentymä, jossa hiukkastiheys on noin 7 hiukkasta/cm3. Hiukkastiheys tulee kuitenkin vähenemään 22. päivän kuluessa ja samalla hiukkasten nopeus tulee kasvamaan tämänhetkisestä 400 km/s aina 600 km/s asti viimeistään 23. päivän iltaan mennessä.

Ennuste

Yö 21./22. on vielä vähäisen revontulitoiminnan aikaa koko maassa. Lapissa revontulien näkymisen mahdollisuus on kohtalainen mutta etelämpänä vähäinen. Kp-indeksin maksimiarvolle ennustetaan lukemaa 3.

Yö 22./23. Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 5, joka merkitsee G1-luokan geomagneettista myrskyä. Tällöin Lapissa revontulien näkymisen mahdollisuus on hyvä jo iltayöstä alkaen. Etelämpänä revontulien näkymisen mahdollisuus on kohtalainen aina aamuyön tunneille asti. Suomea etelämpänä Balttiassa, Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa on vähäinen mahdollisuus revontulien näkymiseen.


Yö 23./24 Muistuttaa hyvin paljon edellistä yötä. Kp-indeksin odotetaan ainakin käyvän arvossa 5. Jos tämä toteutuu, ainakin lyhytaikaisia alimyrskyjä esiintyy yön aikana. Lapissa revontulien mahdollisuus hyvä tai kohtalainen ja etelämpänä kohtalainen, joskin niiden aktiivisuus ei ole kovinkaan merkittävä ja repot himmenevät aamuyön tunteina. Suomen etelärannikkoa etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.