lauantai 5. marraskuuta 2016

Revontuliennuste 5.–8.2016

Maapallo on joutumassa aurinkotuulen tihentymään, joka nostaa lähiavaruutemme hiukkastiheyden aluksi kaksinkertaiseksi ja kolmantena vuorokautena viisinkertaiseksi. Aurinkotuulen nopeus laskee samaan aikaan alle 400 km/s vauhtiin.

Kolmen vuorokauden Kp-indeksin ennustetaan pysyttelevän matalissa arvoissa (maksimit 2–3) koko ennustejakson ajan huolimatta edellä kerrotusta lähiavaruuden tilan muutoksesta. Tässä tilanteessa revontilitilanteen arvioiminen on vähintäänkin haasteellista.

Ennuste

Yöt 5./6. ja 6./7. Rauhallisia ja himmeitä revontulia nähtäneen ainoastaan Lapissa. Jos repoja nähdään, niin niitä voi etsiä taivaalla puolen yön jälkeen parin tunnin ajan. Revontulien näkymisen todennäköisyys on vähäinen.

Yö 7./8. ei juuri poikkea aikaisemmista. Revontulia voidaan nähdä Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla Oulun leveydeltä pohjoiseen. Revontulien mahdollisuus Lapissa on kohtalainen ja muualla vähäinen.

Huomioitavaa

Kp-indeksi yleensä kohoaa kuvatunlaisessa lähiavaruuden muutostilassa. Jos näin tapahtuu, revontulia voidaan nähdä ennustettua laajemmalla alueella ja ne voivat olla ennustettua kirkkaampia ja aktiivisempia. Lisäksi lähiavaruuden magneettikentän (IMF) Bz-komponentti voi kääntyä odotettua voimakkaammin kohti etelää, jolloin revontulia voitaneen nähdä jopa Keski-Suomessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.