perjantai 11. marraskuuta 2016

Revontuliennuste 11.–14.11.2016

Maapallon on joutunut korona-aukkoon, joka ulottuu Auringon etelänavalta ekvaattorin yli jonkin matkaa pohjoiselle pallonpuoliskolle. Aukosta johtuen lähiavaruuden hiukkastiheys on alhainen, mutta aukolle tyypilliseen tapaan, hiukkasten nopeus on korkeahko, yli 600 km/s. 

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Kp-indeksi saavutti arvon 4,67 ja maapallon magneettikenttä on ollut rauhaton 10.11. kello 17 alkaen. Tilanteen odotetaan jatkuvan samankaltaisena parin lähivuorokauden ajan.

Ennuste

Yö 11./12. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän suhteellisen korkeissa arvoissa. Huippuarvo (Kp=5) ja siihen liittyvä geomagneettinen alimyrsky (G1) kehittyy jo hieman ennen puolta yötä ja jatkuu aamun tunneille asti. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Lapissa jo alkuillasta. Muualla Suomessa revontulia jouduttaneen odottelemaan kello 23 tietämille. 

Balttiassa, Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa on pieni mahdollisuus rauhallisten revontulien näkymiselle puolenyön jälkeen (Suomen aikaa). Revontulien näkymisen todennäköisyys on kohtalainen tai hyvä koko Suomen alueella.


Yöt12./13. ja 13./14. Kp-indeksi pysyttelee maksimissaan arvossa 4. Magneettikenttä pysyttelee rauhattomana, mutta siihen ei kehity merkittäviä alimyrskyjä. Näin ollen revontulien kirkkaus on jonkin verran ensimäistä yötä himmeämpiä ja rauhallisempia, mutta niitä nähtäneen kohtalaisella todennäköisyydellä koko Suomessa, Lapissa jo iltayön aikaan. Aivan etelärannikolla revontulet, jos niitä näkyy lainkaan, ovat hyvin himmeitä, lähinnä vain harsoa aamuyön tunteina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.