torstai 13. lokakuuta 2016

Revontuliennuste 13.–16.10.2016

Muutama vuorokausi sitten Auringosta lähtenyt CME-pilvi on saavuttamassa maapallon magneettikentän. Pilven varatut hiukkaset aiheuttavat magneettisen myrskyn, jonka voimakkuudeksi ennustetaan vielä tämän vuorokauden puolella saavuttavan voimakkuuden G1. Huomenna (14.10.) myrskyn voimakkuus kasvaa arvoon G2. Ylihuomenna myrsky laantuu alle myrskyrajan mutta kenttä pysyttelee rauhattomassa tilassa vielä pitkään.

Yö 13./14. Revontulet ilmaantuvat iltataivaalle heti pimeän laskeuduttua. Tällöin voimakkaita revontulia nähdään Lapissa ja eteläisessä Suomessa nähdään rauhallisia revontulivöitä. Yön edetessä revontulien näkyvyysalue laajenee kohti etelää ja puolenyön jälkeen aktiivisia revontulia nähdään koko Suomessa. Revontulitoiminta jatkuu aamuhämärään asti. Revontulien todennäköisyys Lapissa on yli 50 %, Keski-Suomessa 15–30 % ja Etelä-Suomessa 15–20 %.

Suomen eteläpuolella Balttiassa ja mahdollisesti Keski-Euroopan pohjoisosassa nähdään rauhallista revontulitoimintaa. Näillä alueilla todennäköisyys on 5–10 %.

Yö 14./15. on jo selkeästi rauhallisempi kuin edellinen. Iltayöstä nähdään revontulia Lapissa ja mahdollisesti muualla Suomessa hyvin rauhallinen revontulikaari tai vyö eteläisessä Suomessa. Puolen yön jälkeen aktiivisia revontulia nähdään Keski-Suomessa ja siitä pohjoiseen, etelärannikolla ehkä jonkin verran aktiivisia revontulivöitä. Revontulitoiminta laantuu aamuyön tunteina. Revontulien todennäköisyys on 15–20 %.


Yö 15./16. on edelleen edellistä yötä rauhallisempi. Aktiivisia revontulia nähdään vain Lapissa, Keski-Suomessa nähdään rauhallisia revontulikaaria tai vöitä ja eteläisimmässä Suomessa tuskin revontulia nähdään. Todennäköisyys revontulien näkymiselle Pohjois-Suomessa ja Lapissa on 10–20 %.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.