maanantai 17. lokakuuta 2016

Revontuliennuste 17.–20.10.2016

WSA-ENLIL aurinkotuulen ennuste kertoo maapallon olevan
korona-aukossa. Kuva SWPC.
Maapallo on korona-aukossa. Aurinkotuulen hiukkastiheys on alhainen mutta vastapainoksi niiden nopeudet ovat luokkaa 700 km/s. IMF-kentän Bz-komponentti heilahtelee nopeassa tahdissa pohjois- ja eteläsuunnan välillä. 

Ennustejaksolla muutosta tähän tilanteeseen ei ole odotettavissa, sillä pitkäaikaisen ennusteen mukaan vasta ensi viikonloppuna olisi odotettavissa Kp-indeksin suurempi nousu. Ennusteen toteutumista voikin sitten toivoa, sillä silloin olisi tulossa yhdeksän vuorokauden mittainen magneettinen myrsky.

Ennuste

Yö 17./18. on jakson aktiivisin. Kp-indeksi odotetaan kohoavan arvoon 4 aamuyön tunteina, tosin se merkitsee Suomessa sitä, että revontulet eivät ehdi kehittyä kovinkaan kirkkaiksi ennen niiden katoamista aamuhämärään. Lapissa revontulia voi näkyä jo iltayön puolella.  Etelä-Suomessa revontulia nähtäneen vasta aamuyöstä. Todennäköisesti aivan etelärannikolla revontulien näkyminen jää vähäiseksi viherrykseksi tai korkeintaan kameran näkemiksi rauhallisiksi kaariksi. Todennäköisyys on 15–30 %.

Yö 18./19. on jo selkeästi edellistä heikompi. Lapissakin revontulet ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia kaaria. Vaasa–Kajaani-linjan eteläpuolella tuskin nähdään minkään näköisiä merkkejä repoista. Todennäköisyys 0–20 %.

Yö 19./20. on, jos mahdollista, vieläkin heikompi. Revontulien näkyminen Lapissakin on todella epätodennäköistä, ellei Auringossa tapahdu mitään yllättävää ja nopeaa purkausta. Todennäköisyys on 0–10 %. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.