lauantai 15. lokakuuta 2016

Revontuliennuste 15.–18.10.2016

Kp-indeksi voi kertoa lähitulevaisuudessa näkyvistä
revontulista. Kuva SWPC.
Viimevuorokausien magneettinen rauhattomuus ja alimyrskyt näyttävät tällä erään olevan ohitettu. Auringon aktiivisuus on edelleen matalalla tasolla. Viime vuorokauden aikana on kuitenkin esiintynyt jonkin verran C-luokan flare-toimintaa, joka omalta osaltaan on lisännyt nopeiden protonien määrän kasvua maapallon magneettikentässä.

Merkittävin maapalloon vaikuttava asia lähivuorokausina on Auringon eteläisellä pallonpuoliskolla oleva korona aukko. Se on kiertymässä asentoon, jossa sen vauhdikas hiukkasvirta osuu Maan magneettikenttään. Hiukkasvirran vauhdiksi ennakoidaan 600–700 km/s. Vaikka hiukkasia on vain vähän, ne onnistuvat generoimaan Maan magneettikenttään häiriöitä, jotka voivat näkyä revontulina.

Näkykö revontulia tässä tilanteessa, riippuu hyvin pitkälti planeettojen välisen magneettikentän Bz-komponentin suunnasta. Viimevuorokausien aikana se on ollut pitkään kohti etelää, mutta nyt näyttää olevan muutos tavanomaisempaan suuntaan jo tapahtunut. Bz-komponentin suunta vaihtelee pohjois-eteläsuunnassa ennakoimattomasti.

Omaa revontuliennustetta varten Kp-indeksin seuraaminen on se tärkein asia. Jos ennuste kertoo nousevista lukemista, revontulien todennäköisyys kasvaa aikaisemmasta. Jos indeksin ennustearvo on laskeva ja taivaalla ei mitään näy, niin lähituntien aikana tilanne tuskin muuttuu.

Ennuste

Yö 15./16. tulee olemaan revontulien suhteen tavanomainen. Kp-indeksi saavuttaneen suurimman arvon 3 puolenyön molemmin puolin. Tämä tarkoittaa sitä, että rauhallisia tai aktiivisia reposia nähtäneen lähinnä Lapissa. Muualla Suomessa revontulet ovat mahdollisia mutta jos niitä näkyy, ne ovat himmeitä!  Revontulien todennäköisyys on 10–20 %.

Yö 16./17. on selkeästi edellistä yötä aktiivisempi. Kp-indeksin odotetaan nousevan arvoon 5, jolloin magneettikenttään syntyy helposti magneettisia alimyrskyjä, joiden voimakkuus on G1-luokkaa. Revontulia nähtäneen koko maassa: Lapissa heti illan hämärryttyä ja Etelä-Suomessa iltayön tunteina. Rauhalisia revontulia voidaan nähdä myös Balttiassa ja ehkä Tanskassa. Aamuyön tunteina tilanne jatkuu samanlaisena. Revontulien todennäköisyys on 10–40 %.


Yö 17./18. näyttää olevan ennustejakson heikoin. Kp-indeksi painuu mataliin arvoihin ja revontulia nähtäneen vain Lapissa aamuyön tunteina. Etelämpänäkin reposten näkyminen on mahdollista, mutta todennäköisyys on vähäinen. Revontulien todennäköisuus on 5–15 %.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!