tiistai 23. joulukuuta 2014

OVATION - 30 minuutin ennuste

OVATION (Oval Variation, Assessment, Tracking, Intensity, and Online Nowcasting)
revontulien ennustemalli näyttää ennustettujen revontulien voimakkuuden ja paikan. Mitä voimakkaampaa revontulivalo on sitä kirkkaampi vihreä – keltainen – punainen väri on. Kuva on "reaaliaikainen" ja päivittyy puolen tunnin välein.


Ennuste perustuu tosiaikaiseen aurinkotuulen mittaukseen Lagrangen pisteessä L1 sijaitsevassa ACE-luotaimessa, josta lasketaan kuluvan 30 minuuttia ennen kuin aurinkotuulen hiukkaset saapuvat Maan magneettikenttään. 30 minuutin viive perustuu 800 km/s aurinkotuulen nopeuteen ja on suoraan verrannollinen todelliseen aurinkotuulen nopeuteen. Todellisuudessa viive vaihtelee alle 30 minuutista tuntiin riippuen aurinkotuulen nopeudesta.

Auringon valaisema maapallon puoli on merkitty kartassa seuraavasti: merialueella on vaaleammalla sinisellä ja maa-alueet vaaleilla väreillä. Revontulia voi yleensä nähdä noin tunnin auringonlaskun jälkeen ja noin tunnin ennen auringonnousua välisenä yöaikana. Pirkanmaalla revontulia ei yleensä nähdä kesäaikana.  Elokuun puolivälistä lähtien yön pimeimpinä hetkinä niiden näkyminen on mahdollista.

Kartassa punaisena näkyvä viiva on noin 1000 km etelään ennustetusta revontulien paikasta ja tämän viivan pohjoispuolella on revontulien näkyminen mahdollista selkeän sään aikana.

OVATION ennustemalli perustuu kokemusperäiseen tietoon revontulten synnystä ja esiintymisestä.  Mallin on kehittänyt Patrick Newell’in johtama työryhmä Johns Hopkins yliopiston sovelletun fysiikan laboratoriossa. Malli ottaa huomioon aurinkotuulen lisäksi interplanetaarisen avaruuden magneettikentän (IMF) tilan. Malli pyrkii ennakoimaan revontulien energian lähellä maapalloa revontulien esiintymisvyöhykkeessä 60–1000 km korkeudella.

Animaatio viimeksi kuluneeseen vuorokauteen löytyy osoitteesta

http://www.swpc.noaa.gov/products/30-minute-aurora-forecast


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!