sunnuntai 28. joulukuuta 2014

F10.7 indeksi

Kaaviossa musta käyrä ja pisteet ovat kuukausikeskiarvoja, sininen 13 kuukauden tasoitetttu indeksi ja punainen ennuste.


Auringonpilkkulukua tärkeämpi Auringon aktiivisuutta kuvaava tekijä on 10,7 cm (2 800 MHz) radiotaajuinen säteily, joka syntyy Auringossa monissa ilmiöissä korkealla kromosfäärissä ja koronan ala-osassa. Radiosäteily korreloi hyvin auringonpilkkulukuun mutta siinä näkyvät myös uv-säteilyn ja Auringon kokonaissäteilyn (irridianssi) vaikutukset.

F 10,7 cm radiotaajuuksia on mitattu vuodesta 1947 lähtien, ensin Ottawassa ja sitten Penticton radio observatoriossa Brittliläisessä Columbiassa. Toisin kuin auringonpilkkuja, radiohavaintoja voidaan tehdä riippumatta vallitsevista sääolosuhteista ja näin muutaman havaintoaseman verkostolla saadaan kattava havaintosarja vuorokauden ympäri.

F 10,7 cm säteilylle käytetään yksikkönä Auringon säteilyvuota sfu (solar flux units) ja se vaihtelee 50–300 sfu:n välillä. Aurinko säteilee radiotaajuuksia kaiken aikaa, joten F10.7 indeksi ei koskaan mene nollaksi.

Indeksi on osoittautunut olevan erittäin hyödyllinen avaruussäätä ennustettaessa, koska radioaallot syntyvät kromosfäärissä ja koronassa juuri niissä ilmiöissä, jotka vaikuttavat voimakkaammin maapallon lähiavaruuteen ja ilmakehään. Äärimmäisen ultraviolettisäteilyn (EUV) määrä, joka vaikuttaa maapallon ionosfääriin, noudattelee hyvin F10.7 indeksiä samoin kuin stratosfääriin ja otsonikerrokseen vaikuttava uv-säteilyn määrä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.