maanantai 29. heinäkuuta 2024

Revontuliennuste 29.7. – 1.8.2024

NOAA:n avaruussään ennustelaitos (SWPC) on antanut voimakkaan magneettisen myrskyn varoituksen heinäkuun 30. päivälle. Mahdollinen myrsky voi jatkua myös 31. päivälle, joskin jo hieman heikentyneenä.

Myrsky aiheutunee Maata kohti tulevista kolmesta CME-purkaupilvestä, jotka yhdistyvät ennen Maan kiertoradan saavuttamista. Pilven odotetaan saapuvaksi 29. päivän iltana tai 30. päivän aamuna (UTC), siis yön 29./30. aikana Suomen aikaa. Tätä kirjoittaessani näiden pilvien ajoitus ja voimakkuus analyysejä ei vielä ole julkaistu mutta näyttää siltä, että ne aiheuttavat voimakkaan tai erittäin voimakkaan magneettisen myrskyn (G2 –G3) maapallon magneettikentässä, jonka maksimi ajoittuu 30. päivänä iltapäivälle Suomen aikaa. Sen jälkeen myrskyn voimakkuus alkaa laantua ja viimeistään 31. päivän iltapäivään mennessä se päättyy.

Ennuste

Yön 29./30. pimeimpinä hetkinä etelärannikolla ja Etelä-Suomen alueella on mahdollista havaita jonkinlaista revontulitoimintaa. Revontulet ovat todennäköisesti hyvin himmeitä.

Yö 30./31. Voimakkain magneettinen myrsky on jo alkanut vaimeta mutta yön pimeimpinä hetkinä Etelä-Suomen taivaalla on mahdollista nähdä suhteellisen kirkkaita revontulia. Myös Baltian pohjoisosassa revontulet ovat mahdollisia.

Yö 31./1. on tavanomainen rauhallinen yö ja revontulia tuskin nähdään missään osassa maata yön aikana.

Tähänkin ennusteeseen liittyy, kuten aina, epävarmuustekijöitä. Epävarmuudet ovat CME pilvien tiheyksissä, nopeuksissa ja ajoittumisessa. Lisäksi pilvien magneettiset ominaisuudet etenkin kolmen pilven yhdistyessä voi tuottaa yllätyksiä, joten ennusteen toteutuminen sellaisenaan on ehkä noin 50 % todennäköisyydellä on mahdollista. Epävarmuudesta huolimatta ja sään salliessa tarkkailkaa taivasta, sillä kaikkien tekijöiden osuessa kohdalleen taivaalla voi näkyä erittäin hienot revontulet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.