keskiviikko 18. tammikuuta 2023

Revontuliennuste 18. – 21.1.2023

Auringonpilkkuja on edelleen näkyvissä runsaasti. Pilkkuryhmiä on kymmenen, joista AR 3190 on suurin. Kokoa sillä on 900 ppm, joten tarkkasilmäisimmät pystyisi näkemään sen paljain silmin, varsinkin kun sen pääpilkku on erityisen suuri ja kontrasti muuhun Auringon pintaan on suuri. Pilkun halkaisija on noin 62 000 km eli noin 5× maapallon halkaisija. Tälle pilkkuryhmälle arvioidaan 5 % mahdollisuutta tuottaa X-luokan flarepurkaus lähimmän vuorokauden aikana. Auringonpilkkuluku on 185.

Maapallo kohtaa tämän vuorokauden aikana aurinkotuulen tihentyneen virtauksen. Tähän kohtaamiseen liittyy IMF-kentän suunnan muuttuminen kohti etelää ja se puolestaan nostaa revontuliherkkyyttä ainakin yhdellä indeksin lukemalla.

Ennuste

Yö 18./19. Kp- ja K-indeksien lukemat kohoavat lukemaan 4, tosin vasta aamupuolella yötä. Jos ennuste toteutuu, Lapista Keski-Suomeen voitaneen nähdä revontulia ja Etelä-Suomen alueen pohjoisosissa on vähintään hyvät mahdollisuudet nähdä aktiivisia revontulia.

Yö 19./20. Kp- indeksi pysyttelee lukemassa 3, jolloin revontulia voitaneen ihastella Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessakin revontulet ovat mahdollisia, vaikka todennäköisyys on pienehkö. Jos revontulet ovat kirkkaita Lapissa, Etelä-Suomessa voitaneen nähdä niitä matalalla pohjoisen horisontissa, jos sää on selkeä horisonttiin asti.

Yö 20./21. muodostunee tämän ennustejakson rauhallisimmaksi. Indeksien lukemat painuvat mataliin arvoihin, joten revontulia voitaneen nähdä lähinnä Lapissa. Pohjois- ja Keski-Suomessa (sään selkiydyttyä) saatetaan kuitenkin revontulia nähdä, sillä niiden ennustettavuus heikkenee merkittävästi tässä vaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.