tiistai 18. elokuuta 2020

Auringon aktiivisuus kasvaa hiljalleen

 

Auringon aktiivisuuden minimi saavutti miniminsä viime joulukuussa, tai ainakin siltä näyttää. uuden auringonpilkkujakson alkaminen näyttää vahvistuvan, sillä tämän vuoden puolella on nähty silloin tällöin uusi pilkkuja, jotka ovat kuuluneet uuteen jaksoon numero 25.


Syksyn lähestyessä myös revontulien odotetaan aktivoituvan ja tästä on ensimmäisiä merkkejä jo nähty. Elokuun 15. päivänä kello 9.50 Suomen aikaa Auringossa tapahtui C2-luoka flarepurkaus, joka oli ensimmäinen pitkään aikaan. Sen jälkeen on havaittu heikompia A6, B1,2 ja B1 -luokan flareja.

Voimakkain merkki kasvavasta aktiivisuudesta nähtiin 16. päivän kello 20.26 flareen liittynyt koronamassapurkaus (CME). Pieni flare ja CME ilmaantui paikassa, jossa ei ollut näkyvissä auringonpilkkuja. Heikko CME-pilvi siirtyy hitaasti ulommaksi ja sen lasketaan saavuttavan maapallon radan 20. päivän aamun tunteina. CME-pilvi ei tule suoraan maapalloa kohti, vaan menee jonkin verran ohi. Osa laajentuvasta pilvestä kuitenkin saavuttaa maapallon magneettikentän ja törmäyksen uskotaan aiheuttavan jonkin verran magneettisia häiriöitä ja mahdollisesti revontulia. Elokuun 20. päivän aamun tunneille Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 4.

CME-pilven odotettu tömäys maapallon magneettikenttään tapahtuu ennusteen mukaan 20. elokuuta vuorokauden vaihtuessa. Pääosa CME-pilvestä menee maapallon ohi, vain pieni osa saavuttaa magneettikentän. Törmäyksen seurauksena magneettikentän plasman tiheys kolminkertaistuu ja hiukkasten nopeudessa odotetaan jonkin verran kasvua. Tuloksena voi olla syyskauden ensimmäiset revontulet Keski- ja Etelä-Suomen taivaalla torstaiaamun tunteina.


Jos revontulia ilmaantuu, Suomessa niitä voitaneen nähdä Etelä-Suomen taivaalla aamuntunteina ennen aamuhämärän alkua. Keski-Suomessa revontulien näkyminen liittyy ajankohtaan, milloin niitä esiintyisi. Jos tulet ilmaantuvat taivaalle lähempänä yön pimeimpiä hetkiä, niin reposet voivat olla kirkkaita. Jos tulien näkyminen tapahtuu enemmän aamun tunteina, silloin vielä vaalea yötaivas kalventaa ne vaatimattomiksi. Pohjois-Suomessa ja Lapissa yötaivas voi olla liian vaalea revontulien näkymiselle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.