lauantai 28. syyskuuta 2019

Revontuliennuste 28.9.2019 kello 18.30


Viimeyöisen magneettisen myrskyn jäljiltä Kp-indeksi on heilunut 3- ja 4+ välillä. Magnetometrit ovat myös heiluneet puolelta toiselle mutta vain hyvin vähän, pääosin lukemat ovat pysytelleen 5 ja -5 nT välillä. Myrskyindeksi käväisi viime yönä lukemassa -58 nT mutta on sen jälkeen kohonnut. Tällä hetkellä indeksin lukema on -26 nT. Kiirunan magnetometri on laskenut jo tunnin ajan ja on tällä hetkellä – 100 nT.

Ennuste

Ensi yönä Kp-indeksin maksimilukemaien odotetaan kohoavan lukemaan 5, joskin heti tämän jälkeen se putoaa lukemaan 4. Jos ennuste toteutuu, aamupuolella yötä voidaan nähdä revontulia koko maassa. Muut parametrit ovat kuitenkin menneet toiseen suuntaan ja voi olla, että revontulia voitaneen nähdä Lapin lisäksi Pohjois-Suomessa ja mahdollisesti Keski-Suomessa. Keski-Suomessa revontulet ovat himmeitä, Lapissa sen sijaan kohtalaisen kirkkaita ja aktiivisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.