maanantai 23. syyskuuta 2019

Revontuliennuste 23. – 26.9.2019


Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän alkaa hiljalleen vaikuttaa Auringon ympäri kiertänyt korona aukko, joka sai aikaan noin reilu kuukausi sitten pienen magneettisen häiriön ja vähäisiä revontulia. 

Korona aukko syntyi kesäkuussa ja oli laajimmillaan heinäkuussa ja on sen jälkeen pienentynyt merkittävästi. Aukon polariteetti on positiivinen (sama kuin Auringon pohjoisnavalla oleva pysyvä korona aukko), joten sen vaikutukset Maan geomagneettiseen kenttään välittyvät suhteellisen helposti. Nyt aukko kuitenkin ulottuu Auringon ekvaattorilta pohjoiseen, joten sen tulevat vaikutukset avaruussäähän lienevät aikaisemmin arvioitua vähäisemmät.

Ennuste

Yö 23./24. on suhteellisen rauhallinen. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 3, jolloin himmeitä revontulia on mahdollista nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa.

Yö 24./25. on edellistä yötä aktiivisempi. Kp-indeksin arvo vaihtelee nopeasti ja korkein lukema 4 saavutettaneen aamupuolella yötä. Energisten elektronien määrä magneettikentässä on normaalilla tasolla, joten revontulien mahdollisuus on suurin Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa voidaan nähdä himmeitä revontulia, jotka kehittävät vähäisiä säteitä. Etelä-Suomessa revontulet ovat mahdollisia mutta ei kovinkaan todennäköisiä ja varmimmin niitä voi havaita kameran välityksellä.

Yö 25./26. Lähestyvän korona aukon vaikutus alkaa tuntua Maan geomagneettisen kentän rauhattomuutena. Kp-indeksi kohonnee lukemaan 3 tai 4 aamuyön tunteina. Revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomea myöten ja Etelä-Suomessakin on mahdollista nähdä himmeitä revontulia ainakin pimeillä paikoilla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.