sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Revontuliennuste 29.9. – 2.10.


Pari vuorokautta kestänyt magneettinen häiriötila näyttää rauhoittuvan suhteellisen nopeasti. Kp-indeksin lukemien ennustetaan putoavan iltapäivään mennessä lukemaan 2 mutta tätä kirjoittaessani se on jo saavuttanut tämän arvon.

Revontulia Tampereen Ursan kamerassa 28.9 aamuyöllä. Lisää kamerakuvia voi nähdä  https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/85832 . Kuva © Tampereen Ursa ry.


Ennuste

Yöt 29./30., 30./1. ja 1./2. ovat kaikki jo suhteellisen rauhallisia. Kp-indeksin odotetaan kohoavan korkeintaan lukemaan 3 ja vaihtelevan 1 ja 3 välillä. Maapallon magneettikentässä on kohtuullisen runsaasti energisiä elektroneja, joten revontulia voitaneen odottaa ainakin Lapissa ja Pohjois-Suomessa kaikkina öinä. Maksimi lukema 3 mahdollistaisi himmeitten revontulien näkymisen Keski-Suomessakin, mutta varmaa tämä ei ole. Keski-Suomen mahdolliset revontulet ovat parhaiten havaittavissa kamerakuvista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.