tiistai 17. syyskuuta 2019

Pitkäaikainen revontuliennuste 16.9–12.10.2019


Syyspäiväntasauksen läheisyys tekee ajankohdasta revontuliherkän. Tämä näyttää johtuvan siitä, että aurinkotuulen ja koronaukkojen magneettikentät (IMF) ovat useimmiten sen suuntaisia, että ne voivat kytkeytyä maapallon magneettikenttään ja näin mahdollistaa energisten elektronien pääsyn magneettikenttään.

Geomagneettinen ennuste kertoo revontulien mahdollisuudesta ennustejaksolla. Kuva © Kari A. Kuure.


Positiivisesti varautuneet protonit pääsevät yhtä lailla tällaisessa tilanteessa Maan magneettikenttään, mutta ne eivät raskaampina hiukkasina konvergoidu (keskity) magneettisten napojen yläpuolelle yhtä tiheään kuin elektronit. Protonien aiheuttamaa revontulivaloa onkin hyvin vaikea havaita tai edes erottaa elektronien aiheuttamasta revontulivalosta.

Ennuste

Auringon aktiivisuusminimistä johtuen yleinen avaruussääntila on hyvin rauhallinen. Poikkeuksen tästä tekee ennustettu korona aukko, jonka odotetaan kohdistuvan maapalloon kuukauden loppupuolella 27.–30.9. välillä. Tällä hetkellä tämä korona aukko ei vielä ole näkyvissä, joten arviot sen olemassaolostakin perustuvat edellisen Carringtonin kierroksen aikana tehtyihin havaintoihin.

Jos ennuste toteutuu, magneettisen myrskyn voimakkuus kohoaa G2-luokkaan ja jos magneettikentässä on riittävästi energisiä elektroneja, kirkkaita revontulia näkyy koko maassa ja mahdollisesti jopa Baltian pohjoisosassa. Myrsky alkaa Kp-indeksin nopealla kohoamisella 27. päivänä ja se pysyttelee koreissa lukemissa parin kolmen vuorokauden ajan. Sen jälkeen myrsky rauhoittuu ja lokakuun alkaessa tilanne pitäisi olla suhteellisen normaalin rauhallinen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.