tiistai 12. helmikuuta 2019

Pitkäaikainen revontuliennuste 11.2.–9.3.2019


Ennusteessa on kaksi aktiivista jaksoa, jolloin revontulia voitaneen nähdä koko maassa. 

Punaisella merkkittyinä ajankohtina taivaalla voi leiskua kohtuullisen hienoja revontulia koko maassa.
Kuva © Kari A. Kuure.


Ensimmäinen näistä sijoittuu 20. päivän tietämille, jolloin magneettikentän rauhattomuus kasvaa jo 19. päivänä helmikuuta. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 5 (20.2.), jolloin revontulia voitaneen nähdä koko maassa. Magneettinen myrsky on lyhytaikainen ja sen rauhoittuminen vie pari vuorokautta.

Seuraava magneettisen myrskyn kausi on odotettavissa kuukauden vaihteeseen. Magneettinen rauhattomuus kasvaa 27. päivän aikana ja seuraavana päivänä Kp-indeksin odotetaan nousevan lukemaan 5. Tällöin revontulia voitaneen nähdä jälleen koko maassa. Tällä kertaa magneettinen myrsky ei laannu kovinkaan nopeasti sillä maaliskuun 1. päivän aina Kp-indeksi pysyttelee korkeissa lukemissa.

Tämän jälkeen avaruussää rauhoittuu ja vain pieniä häiriöitä saattaa esiintyä, mutta niiden aiheuttamat revontulet näkyvät lähinnä Lapissa. Kevätpäiväntasaus kuitenkin lähestyy, joten lähiviikkoina on odotettavissa vuoden komeimmat revontulet, jos näin Auringon aktiivisuusminimin aikana voidaan komeista revontulista edes puhua.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.