keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Pitkäaikainen revontuliennuste 4.2.–2.3.2019


Ennustejakson jälkimmäinen puoli on selkeästi aktiivisempi. Tällöin on odotettavissa kaksi jaksoa, jolloin revontulia voi esiintyä viimeaikaista runsaammin ja ne ovat kirkkaampia. Tämä varmasti ilahduttaa Lapissa hiihtolomiaan viettäviä. 

Ennusteessa on kaksikin revontulijaksoa, jolloin revontulia voidaan nähdä koko Suomessa.
Kuva © Kari A. Kuure.


Muuallakin Suomessa revontulet ovat mahdollisia, joten bongarit voivat valmistautua mielipuuhansa helmikuun parin viimeisen viikon aikana. Revontuliherkkyyttä lisää kevätpäiväntasauksen lähestyminen, sillä maapallo on tällöin sellaisessa asennossa Auringon suhteen, että aurinkotuulen varatut hiukkaset pääsevät tunkeutumaan ilmakehään tavallista helpommin.

Ensimmäinen näistä aktiivisista kausista alkaa 19. helmikuuta. Silloin Kp-indeksin odotetaan kohoavan nopeasti lukemaan 4 ja nousu jatkuu seuraavan vuorokauden puolella myrskylukemiin. Tilanne rauhoittuu parin seuraavan vuorokauden aikana. Parhaimmat revontulet nähtäneen 20 päivänä, jolloin ennusteen toteutuessa revontulia voitaneen nähdä koko maassa etelärannikkoa myöten.

Seuraava, ja tässä vaiheessa hieman pidemmältä näyttävä myrskyvaihe alkaa kehittyä 27. helmikuuta. Kp-indeksi kohoaa lukemaan 4 ja seuraavan vuorokauden aikana lukemaan 5. Tällöin jälleen revontulia voidaan nähdä kaikkialla Suomessa ja jos hyvin käy, niin peräti parina perättäisenä yönä. Magneettinen myrsky kuitenkin laantuu nopeasti ja ennustejakson viimeisenä päivänä Kp-lukema alkaa olla tavanomaisissa lukemissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.