tiistai 4. huhtikuuta 2017

Keskivoimakas flare Auringossa

Flre-purkaus näkyy kuvassa Auringon oikealla reunalla.
AuringTeksti KAri A. Kuure

Auringon hiipuvan aktiivisuuden aikana harvinainen keskivoimakas flare-purkaus [1] alueella AR12644 tapahtui eilen kello 17.31 Suomen aikaa. Purkauksen voimakkuus oli M5,83. Flare oli jo kolmas suunnilleen yhtä voimakas parin vuorokauden sisään.

Purkaus oli, kuten nimityksestäkin voi jo päätellä, voimakkuudeltaan flare-purkausten keskikastia. Kaikkein voimakkaimmat purkaukset ovat olleet yli satakertaisia eilisen verrattuna ja tämä puolestaan oli yli satakertainen Auringon taustakohinaan verrattuna.

M-luokan flaret voivat aiheuttaa keskivoimakkaita radioliikenteen häiriöitä maapallon päiväpuolella. Tälläkin kertaa purkaus aiheutti R2-luokan radiohäiriöitä. Radiohäiriöt ja yhteyskatkokset luokitellaan R1–R5, joista R5 on kaikkein voimakkain, totaalisesti radioliikenteen keskeyttävä ja yleensä useita vuorokausia kestävä!

Jos purkaus on pitkäkestoinen, se tulee todennäköisesti aiheuttamaan myös koronamassapurkauksen (CME). Tällä kertaa mahdollisesta CME-purkauksesta ei olisi mitään haittaa, sillä se ei tulisi kohti maapalloa. Jos flare taphtuu Auringon näkyvän kiekon keskivaiheilla, silloin CME-pilvi voi reitillään avaruudessa törmätä maapallon magneettikenttään.


CME-pilven törmäyksestä on yleensä seurauksena magneettinen myrsky, vapaiden ja energisten sähköisesti varattujen hiukkasten (protonit ja elektronit) hiukkastiheyden kasvu maapallon lähiavaruudessa.  Energisten hiukkasten määrän lisääntyessä kasvaa myös mahdollisuus, että kiertoradalla olevien satelliittien vaurioituvat. Revontuliharrastajille maapallon ohittavan CME-pilvi tuo tietysti iloisia uutisia, kirkkaiden ja hyvin voimakkaasti loimuavien revontulien määrä lisääntyy. Joskus voimakkaan flare-purkauksen jäljiltä on nähty revontulia hyvin etelässä, jopa Välimerellä asti. 


Huomautukset

[1] Flare on Auringon pinnalta ylösnousevan magneettikentän silmukan uudelleen kytkeytyminen lyhyemmälle reitille. Se on siis eräänlainen magneettinen oikosulku, jota voisi verrata meille paljon tutumpaa sähköverkossa tapahtuvaan oikosulkuun.

Purkauksessa vapautuu huomattava määrä energiaa, joka kuumentaa ympäröivän plasman hyvin kuumaksi, jopa kymmeniin miljooniin asteisiin. Itse purkauksessa vapautuu nopeita (v»0,5c) protoneja, jotka maapallon ionosfäärissä aiheuttaa VHF-radioliikennettä haittaavan tilan. 

Energiset protonit tunkeutuvat maapallon ilmakehään jopa 80 km korkeuteen ja aiheuttavat D-kerroksen ionisaation voimistumisen. D-kerros toimii osittain heijastimena ja osittain se myös imee itseensä joitakin aallonpituuksia. Näin ollen joillakin aallonpituusalueilla esiintyy yhteyskatkoksia ja joillakin aallonpituuksilla etäisten radioasemien kuuluvuus paranee tai jopa aikaisemmin kuulumattomat radioasemat tulevat kuuluviksi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.