keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Revontuliennuste 12.–15.4.2017

Revontulien näkyminen ennustejaksolla on epätodennäköistä
koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Siellä
revontulille on vähäinen mahdollisuus.
Kuva © Tampereen Ursa.ry.
Auringon aktiivisuus on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana ollut hyvin vähäistä. Taustakohinasta erottuvaa flare-purkauksia ei ole tapahtunut, auringonpilkkuja sisältäviä aktiivialueita on vain yksi. 

Kp-indeksi on pysytellyt enimmäkseen arvojen 2–3 väillä. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 479,9 km/s, ja tiheys enimmäkseen arvossa 5 ppcm3. IMF-kentän voimakkuus oli maksimissaan Bt= 3,36 nT pohjois-eteläsuuntaisen komponentti eteläsuuntainen maksimi oli Bz=-1,2 nT.

Ennuste

Maapallo kohtaa aurinkotuulen tihentymän 12./13. vuorokausien vaihtuessa. Kohtaamisen jälkeen hiukkastiheys kaksinkertaistuu ja aurinkotuulen nopeus hieman putoaa. Kohtaaminen voi aiheuttaa vähäistä rauhattomuutta maapallon magneettikentässä mutta Kp-indeksin odotetaan kohoavan korkeintaan arvoon 3. Kohtaamisen jälkeen tilanne rauhoittuu nopeasti ja Kp-indeksi laskee arvoon 2 ja hieman myöhemmin arvoon 1. Tilanteen odotetaan pysyttelevän muuttumattomana, joskin aurinkotuulen tiheyden odotetaan hieman vähenevän ennustejakson lopulla.

Yö 12./13. Rauhallisia ja himmeitä revontulia nähtäneen Lapissa. Tosin vaalenneet yöt syövät revontulien näyttävyyttä ja kaikkein himmeimmät reposet eivät näy. Muualla Suomessa revontulia tuskin nähtäneen tai ne näkyvät korkeintaan kameran kuvissa.

Yöt 13./14. ja 14./15. ovat rauhallisia, revontulien näkyminen ei ole todennäköistä missään Suomen alueella. Pohjois-Lapissa reposet voivat olla niin himmeitä, että niitä tuskin erottaa taustataivaalta tai visuaalisesti havaittuna ne ovat ”harmaita”. ”Harmaus" johtuu siitä, että silmien värinäkemisen kynnys ei ylity, kamerakuvista selviää helposti se, että värit ovat edelleen olemassa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.