lauantai 15. huhtikuuta 2017

Revontuliennuste 15.–18.4.2017

Revontulet ovat mahdollisia. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon toiminta on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana hyvin rauhallinen: c-luokan flare-purkauksia ei esiintynyt. Aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 332,1 km/s ja hiukkastiheys oli lyhytaikaisesti 14 ppcm3. IMF-kentän kokonaisvuo oli suurimmillaan Bt=8 nT ja pohjoiseteläsuuntainen kentän komponentti eteläsuuntainen maksimi oli Bz=-6,23 nT. Yli 2 MeV elektroneja oli kohtalaisesti (2534 pfu).

Ennuste

Auringon aktiivisuudessa ei ole odotettavissa muutoksia. C-luokan flare-purkauksia ei ole odotettavissa hyvin suurella todennäköisyydellä. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän ensimmäisen yön aikana lukemissa 2–3, ja toisena yönä sen odotetaan kohoavan lukemaan 4.  

Ennusteen kolmannen (17.4.) päivän aamupäivällä indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 5 mutta laskevan ennen iltaan lukemiin 3–4 jossa arvossa se pysyttelee aamun asti.  Maapallo siirtyy 16. päivän aikana aurinkotuulen hiukkastiheydeltään harventuneelle alueelle, joka muutos voi aiheuttaa hieman magneettista epävakautta magneettikenttään.

Yö 15./16. on rauhallinen. Himmeitä revontulia näkynee lähinnä Lapissa ja Pohjois-Suomessa, Keski-Suomessa vähäistä revontulivaloa voi tallentua kameroiden herkille kuvakennoille. Etelämpänä revontulia tuskin nähtäneen.

Yö 16./17. näkyvien revontulien määrä hieman kasvaa edellisestä yöstä. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat näkyviä mutta rauhallisia, jonkin verran esiintyy säteiden muodostumista. Keski-Suomessa rauhallinen revontulikaari on mahdollinen ja Etelä-Suomessa himmeä revontulikaari voi tallentua kameroiden kennoille.


Yö 17./18. voi olla ennustejakson aktiivisin. Lapissa revontulet voivat olla loimuavia ja värikkäitä. Pohjois- ja Keski-Suomessa revontulet voivat olla selkeästi näkyviä ja jonkin verran säteiden muodostumista voi esiintyä. Etelä-Suomessa rauhallinen revontulikaari on mahdollinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.