torstai 30. maaliskuuta 2017

Revontuliennuste 30.3. – 2.4.2017

Odotettavissa vain kameran näkemiä revontulia.
Kuva © TAmpereen Ursa ry.
Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Kp-indeksi on ollut arvon 5 alapuolella. Korkein arvo Kp=5- saavutettiin (-1d) kello 11.00 UT. Tampereella se on merkinnyt sitä, että viimeyönä vain kameran kuvaan tallentuneita himmeitä revontulikaari oli näkyvissä. Auringon aktiivisuus on ollut hieman koholla, siellä on kaksi pilkkuja sisältävää aktiivista aluetta.

Auringossa on esiintynyt muutamia vähäisiä flare-purkauksia, voimakkain niistä oli (-1d) 23.32 UT B6,57. Flare-purkausten seurauksena lähiavaruuden (>115 keV ja >47 keV) protonien määrä hetkellisesti moninkertaistui. Yli 10 MeV protonien määrä pysytteli kutakuinkin normaalivaihtelun rajoissa.

Aurinkotuulen nopeus saavutti maksimiarvonsa 763 km/s ja sen tiheys on ollut noin 5 ppcm3. IMF:n maksimi Bt=5 nT ja Bz=-5 nT. Yli 2 MeV elektroneja on ollut runsaasti (29 502 pfu).

Ennuste

Auringon aktiivisuus jatkuu suunnilleen samanlaisena kuin viime vuorokausien aikana. Korkeintaan B-luokan flare-purkauksia voi esiintyä ja ne nostavat hetkellisesti maapallon lähiavaruuden protoni ja elektronitiheyttä. Suurempia vaikutuksia hiukkastiheyksien vaihtelulla ei ole maapallon magneettikenttään.

Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa laaja korona-aukko. Sen alueella hiukkastiheys pudonnee noin 2 ppcm3 ja aurinkotuulen nopeus kohoaa noin 700 km/s. Kp-Indeksin ennustetaan pysyttelevän maksimissaan Kp= 4 koko ennustejakson ajan.

Yöt 30./31., 31./1.4. ja 1./2. ovat kaikki hyvin rauhallisia. Revontulia voidaan nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen revontulet ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia. Keski-Suomessa reposia voitaneen nähdä vain kameran havaitsemina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.