lauantai 25. maaliskuuta 2017

Revontuliennuste 25.–28.3.2017

Kuva © Kari A. Kuure
Auringon aktiivisuus on hyvin vähäistä. Pitkään jatkunut aktiivisten alueiden ja pilkkuryhmien puute on päättynyt aktiivisen alueen 2643 pyörähdettyä näkyviin muutama päivä sitten. Pilkkuryhmä on kyllä hyvin vaatimaton (koko 10 ppm), sillä siinä on vain kaksi äärimmäisen pientä pilkkua. 

Toinen aktiivisuusalue on idempänä, mutta sitä ei tätä kirjoittaessani ole vielä numeroitu. Tänä vuonna pilkuttomia vuorokausia on ollut 27 joka tekee prosentteina 32 %.

Maapallon magneettikenttä on ollut hyvin rauhallinen viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Aurinkotuulen nopeus saavutti maksimissaan 712 km/s nopeuden. IMF kokonaiskenttä oli Bt= 9 nT ja Bz-komponentin maksimi Bz=-3 nT. Yli 2 MeV elektroneja on ollut keskimääräistä runsaammin (11 529 pfu), uli 10 MeV elektroneja on ollut tavanomainen määrä.

Ennuste

Maapallo kohtaa vuorokauden vaihtuessa aurinkotuulen tihentymän, joka nostaa lähiavaruuden plasman tiheyden jopa 15 ppcm3. Tiheyden nousu on kuitenkin hidasta ja huippu saavutettaneen 26/27. yönä. Tiheyden kasvun myötä aurinkotuulen nopeus putoaa noin 350 km/s. Tihentymän jälkeen 27./28. lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa korona-aukko, jonka polariteetti on negatiivinen. Korona-aukon vaikutuksesta aurinkotuulen nopeus kasvaa ja maapallon magneettikenttään saattaa kehittyä häiriöitä, joista voi kehittyä jopa pieni G1-luokan myrsky.

Yli 2 MeV elektronien määrän odotetaan pysyttelevän korkeana kahden ensimmäisen vuorokauden ajan ja sen jälkeen niiden määrä vähenee keskimääräiselle tasolle geomagneettisen aktiivisuuden seurauksena.

Yö 25./26. on rauhallinen. Kp-indeksi odotetaan pysyttelevän arvossa 2–3, joten revontulia nähtäneen vain Pohjois-Suomessa ja Lapissa. Tulet eivät ole kovinkaan kirkkaita, pikemminkin himmeitä.

Yö 26./27. Edellistä aktiivisempi. Kp-indeksi kohonnee arvoon 4 tai jopa 5, mutta huippu sattuu aamuun, joten vaalenevalla yötaivaalla ei huipun aikana revontulia voitane enää nähdä. Pimeän aikaan revontulia voi näkyä Keski-Suomesta pohjoiseen, Lapissa ne voivat olla jopa kirkkaita ja loimuavia. Etelä-Suomessa himmeille revontulille on pieni mahdollisuus. 

Yö 27./28. on edelleen aktiivinen revontuliyö. Kp-indeksi ennustetaan kohoavan arvoon 5, joten revontulia voitaisiin sen mukaan nähdä Etelä-Suomessa, ja himmeitä reposia voidaan nähdä pienellä todennäköisyydellä myös Baltian pohjoisosassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.