maanantai 27. maaliskuuta 2017

Revontuliennuste 27.–30.3.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut hieman koholla. Aktiivisia alueita on kaksi (AR 2644 ja AR2643), joista ensimmäisessä on pilkkuja, pinta-ala 50 ppm. 

Alueella purkautui C1,38-luokan flare kello 3 Suomen aikaa viime yönä. Samaan kokoluokkaan kuuluvien flare-purkausten mahdollisuus on noin 20 % lähimmän vuorokauden aikana.

Aurinkotuulen nopeus saavutti viimeksi kuluneen vuorokauden aikana maksimiarvon 420,8 km/s ja hiukkastiheys 38 ppcm3. IMF kentän kokonaisvuon maksimi arvo oli Bt=12,9 nT ja Bz-komponentin eteläsuuntainen maksimiarvo Bz=-10,5 nT. Kp-indeksi on pysytellyt matalissa 1–2 arvoissa. Yli 2 MeV elektroneja on ollut tavanomainen määrä (8330 pfu).

Ennuste

Kp-indeksin odotetaan kohoavan ensiyönä arvoon 5, ja magneettikentässä esiintyy vähäinen G1-luokan magneettinen myrsky. Huomenna (28.3.) Kp-indeksi pysyttelee korkeissa arvoissa ja saavuttaa maksiminsa 27./28. ja 28/29. päivien öinä arvon 6. Jos ennuste toteutuu, magneettikentässä valitsee G2-luokan myrsky.  

Yö 27./28. ja 28./29. ovat revontuliöitä ainakin Lapissa. Kp-indeksin ennusteen toteutuessa revontulia voitaneen nähdä koko maassa ja Keski-Suomea myöten ne ovat kirkkaita ja loimuavia. Revontulien näkymiseen Baltiassa on pieni mahdollisuus.

Yö 29./30. on hieman edellistä rauhallisempi. Revontulien näkyminen on mahdollista Etelä-Suomessa, mutta silloin ne ovat lähinnä himmeitä harsoja tai vöitä. Keski-Suomessa voitaneen nähdä säteiden muodostumista. Pohjois-Suomessa ja siitä pohjoiseen revontulet ovat suhteellisen kirkkaita ja loimuavia.

Tällä kertaa revontulia odotetaan esiintyvän etenkin aamuyön tunteina.  Himmeiden revontulien näkymiseen on hyvä mahdollisuus, sillä uusikuu on 28. päivänä, joten kirkas kuutamo ei häiritse havaintoja tai valokuvaamista.

Magneettikentän rauhattomuus jatkunee ennustejakson jälkeenkin muutaman vuorokauden ajan. Tällöin revontulia nähtäneen ainakin Pohjois-Suomessa, mutta kohtuullisella todennäköisyydellä myös Keski-Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.