sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Revontuliennuste 19.–22.3.2017

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana maapallon avaruussäähän on vaikuttanut kapea korona-aukko. Auringon aktiivisuudessa ei ole tapahtunut muutoksia: aktiivisten alueiden ja pilkkuryhmien määrä on ollut pyöreä nolla. Tänä vuonna on pilkuttomia vuorokausia ollut 24 (32 %) ja vielä jatkuva pilkuttomuusputki on 12 vuorokauden mittainen.

Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan vain 339 km/s ja hiukkastiheys noin 4 ppcm3, IMFN maksimiarvo oli noin 4 nT ja Bz-komponentin maksimi noin -3 nT. Energialtaan yli 2 MeV elektroneja on ollut hyvin vähän.

Ennuste

Maapallo tulee kohtaamaan vähäisen aurinkotuulen tihentymän 20. päivän aikana. Sen vaikutukset jäävä kuitenkin hyvin vähäisiksi ja lyhytaikaiseksi. Kolmantena vuorokauden maapallon lähiavaruuden tilaan vaikuttaa jälleen korona-aukko.

Yöt 19./20. ja 20./21. ovat rauhallisia. Kp-indeksi odotetaan pysyttelevän 1–2 välillä, jolloin himmeitä revontulia voitaneen nähdä vain Pohjois-Lapissa.

Yö 21./22. Kp-indeksin odotetaan kohoavan korkeintaan arvoon 3. Revontulia voidaan nähdä Pohjois-Suomessa Oulun pohjoispuolella. Keski-Suomessa voidaan pienellä todennäköisyydellä nähdä vähäistä viherrystä pohjoisella taivaalla. Linjan Tampere–Joensuu eteläpuolella revontulia tuskin nähdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.