tiistai 29. syyskuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 28.9. –24.10.2020

Syyspäiväntasaus oli ja meni, mutta kuten aikaisemmasta tiedämme, elämme ainakin kuukauden verran revontuliherkkää kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että ne avaruussään olosuhteet, jotka aiheuttaisivat muulloin vain keskitason revontulia, aiheuttaa nyt voimakkaita magneettisia myrskyjä ja näyttäviä revontulia. Nauttikaamme niistä! Joistakin mielenkiintoisista revontulista on olemassa video Youtubessa osoitteessa https://www.youtube.com/results?search_query=kakuure

Ennustejakson alku ja loppu ovat hyvin aktiivista aikaa, kun taas lokakuun ensimmäinen puolisko ja hieman enemmänkin on hyvin rauhallista. Kuva © Kari A. Kuure.

Ennuste

Syyskuun loppu on voimakkaiden magneettisten myrskyjen aikaa. Vaikka tilanne on rauhoittumassa, vielä parin vuorokauden ajan voidaan nähdä kirkkaitakin revontulia koko Suomessa. Tämän jälkeen lokakuu jatkuu Kp-indeksin osalta hyvin matalissa lukemissa, kunnes 20. päivän tietämillä taivaalla alkaa jälleen tapahtua. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan myrskylukemiin usean vuorokauden ajaksi ja jos muut revontuliin vaikuttavat tekijät mahdollistavat, revontulet voivat olla kirkkaita koko maassa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.