tiistai 22. syyskuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 21.9. – 17.10.2020

Pitkäaikaisessa geomagneettisessa ennusteessa on lähestyvän hyvin aktiivinen vaihe. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4 syyskuun 24. ja 25. päivänä. Auringon synoptinenkartta ei kuitenkaan kerro lähestyvästä korona-aukosta, ainoastaan pohjoisnavalta ulottuu kieleke kohti keskileveyksiä. Se kuitenkaan ei yllä niin etelään, että se voisi vaikuttaa avaruussäähän maapallon lähiympäristössä. Magneettikentän rauhattomuus ennusteen mukaan jatkuu ja muuttuu jopa magneettiseksi myrskyksi 27. päivänä, jonka jälkeen seuraa nopea magneettikentän rauhoittuminen ja Kp-lukemat painuvat arvoon 2.

Geomagneettinen ennuste kertoo lähestyvästä magneettisesta aktiivisuudesta. Kuva © Kari A. Kuure.


Ennuste

Ennusteen toteutuessa Lapissa ja Pohjois-Suomessa voidaan nähdä revontulia 23. päivän aikana. Revontulitoiminta näyttäisi aktivoituvan ja 24 ja 25. päivien aikana myös Keski- ja Etelä-Suomessa olisi hyvät mahdollisuudet nähdä revontulia. Siirryttäessä 27. päivään, revontulitoiminta voisi olla hyvin aktiivista koko maassa.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.