keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Revontuliennuste 20. – 23.11.2019


Auringossa oleva korona-aukko, jonka on juuri oikeassa asennossa vaikuttaakseen maapallon lähiavaruuden avaruussäähän, on hajonnut entisestään. Jäljellä siitä on pieniä riekaleita pohjoisella pallonpuoliskolla ja sen polariteetti on sama kuin Auringon magneettisen pohjoisnavan eli + -merkkinen. Eteläisellä pallonpuoliskolla puolestaan on pieni aktiivinen alue AR12752 mutta siinä ei ole pilkkuja.

Maapallon magnetosfäärissä on vain vähän energisiä elektroneja ja Kp-indeksi on pysytellyt sitkeästi lukeman 1 alapuolella suurimman osan viimeksi kuluneesta vuorokaudesta.

Ennuste

Yö 20./21. on rauhallinen. Ennuste kertoo Kp-indeksin maksimilukemaksi 4 ja aamulla jopa 5. Tämä tuskin toteutuu, sillä energisten elektronien määrä on vähäinen. Jos Kp-indeksin ennuste toteutuisi, koko maassa voitaisiin nähdä kirkkaita revontulia. Kun kuitenkin Kp-indeksi ei saavuta ennustettua lukemaa, niin revontulia voitaneen nähdä edes jonkinlaisella varmuudella Lapissa ja tilanteen kehittymisestä riippuen myös Pohjois-Suomessa.

Yö 21./22 ja 22./23. ovat ensimmäistä yötä rauhallisempia. Kp-indeksin maksimilukemaksi ennustetaan lukemaa 4, mutta jos energisten elektronien määrä ei kasva, niin ennuste on liian optimistinen. Todennäköisesti nämä kaksi yötä ovat tavanomaisen rauhallisia ja vain Lapissa nähtäneen himmeitä revontulia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.