tiistai 19. marraskuuta 2019

Pitkäaikainen revontuliennuste 18.11. 015014.12.2019


Auringossa oleva korona-aukko alkaa vaikuttamaan maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Korona-aukon nopean virtaus kulkee juuri ja juuri maapallon pohjoispuolitse ja sen seurauksena magneettikenttään aiheutuu magneettisia häiriöitä ja jonkin verran myös siihen tunkeutuu energisiä elektroneja. Elektronien määrän kasvu johtaa magneettisen häiriötilan tai myrskyn kehittymiseen.

Geomagneettinen ennuste kertoo revontulista lähivuorokausien aikana. Kuva © Kari A. Kuure.


Ennuste

Kp-indeksin arvon kohoamassa tästä päivästä alkaen. huippunsa se saa 21.11. mennessä ja arvo pysyttelee vielä lukemassa viisi seuraavankin vuorokauden puolella. Palautuminen normaalitilaa tapahtuu kuitenkin nopeasti, sillä jo 23.11. mennessä Kp-indeksin maksilukemaksi ennustetaan arvoa 3. Tässä arvossa se pysyttelee muutaman vuorokauden ja lopulta arvo putoaa lukemaan 2, jossa se onkin sitten ennustejakson loppuun asti.

Revontulien mahdollisuus kasvaa jo 19. päivän iltana, jolloin ainakin Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat mahdollisia. Revontulet ovat suhteellisen kirkkaita 20.päivän iltana ja silloin niitä voinee nähdä myös Keski-Suomessa. Etelä-Suomen revontulibongarit joutunevat odottelemaan vielä vuorokauden, sillä magneettinen myrsky kehittyy täyteen voimaansa 21.11. Yö 21./22. onkin revontuliyö, jos Suomen talvisen taivaan pilvipeite repeilee jossakin päin maata.

Yö 22./23. onkin sitten jo rauhallisempi. Revontulia voitaneen nähdä vain Lapissa ja Pohjois-Suomessa ja normaalitilanteeseen siirrytään viimeistään 26.11. mennessä, jolloin re3vontulet ovat mahdollisia vain Lapissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.