maanantai 4. marraskuuta 2019

Revontuliennuste 4. – 7.11.2019


Edellisessä ennusteessa kerrottu auringonpilkkuryhmä on nyt kadonnut. Pienet pilkut ja pilkkuryhmät ovat hyvin lyhytaikaisia, joten katoaminen oli odotettua. Korona aukkoja Auringossa on vain pohjoisnavalla ja heikompi etelänavalla.

Mielenkiintoinen ilmiö Auringossa kuitenkin on, vaikka se ei näy muilla laitteilla kuin tähän tarkoitukseen valmistetuilla kaukoputkilla. Ilmiö on Auringon magneettikenttä, josta pohjoiselta pallonpuoliskolta eteläiselle kulkee hajanainen ja heikko magneettinen kieleke. Sen polariteetti on + -merkkinen, eli se vastaa pohjoisella magneettisella navalla olevaa kenttää. Tulevina viikkoina ja kuukausina tulee olemaan mielenkiintoista seurata sen kehittymistä: katoaako se nopeasti (todennäköisesti) vai vahvistuuko?

Ennuste

Yöt 4./5., 5./6. ja 6./7. ovat kaikki rahallisia. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän maksimissaan lukemassa 2, jolloin himmeitä revontulia voitaneen nähdä vain Lapissa. Muualla revontulia tuskin nähdään.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.