torstai 14. marraskuuta 2019

Revontuliennuste 14. –17.11.2019


Lähiavaruuden avaruussää on hyvin rauhallinen. Auringossa ei ole pilkkuryhmiä, joten flare-purkausten todennäköisyys on matala. Auringossa on useita polariteetiltaan positiivisia magneettisia alueita, mutta yksikään niistä ei ole niin voimakas, että se aiheuttaisi Maahan asti ulottuvan korona aukon.

Ennuste

Yö 14./15. on hyvin rauhallinen. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemassa 2, joten revontulia voidaan odottaa näkyvän vain Lapissa. Sielläkin ne ovat himmeitä ja rauhallisia.

Yöt 15./16. ja 16./17. ovat hieman aktiivisempia kuin ensimmäinen yö. Kp-indeksin odotetaan kohoavan aamuyön tunteina lukemaan 3, jolloin himmeitä revontulia on mahdollista nähdä Pohjois-Suomesta pohjoiseen. 

Voimakkaimmillaan Kp-indeksin odotetaan olevan 16. päivällä, jolloin indeksi savuttaisi hetkellisesti lukeman 4. Päiväaikainen aktiivisuus ei kuitenkaan mahdollista revontulien näkymistä edes Utsjoella, sillä sekin on vielä liian etelässä. Päiväaikaisia revontulia on mahdollista nähdä Huippuvuorilla keskitalven aikaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.