sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Revontuliennuste 17. – 20.11.2019


Auringossa oleva korona-aukko on viimeisen kierroksen aikana hajonnut useaksi pieneksi aukoksi, joten niiden vaikutus maapallon lähiavaruuden avaruussäähän on heikentynyt. Niinpä edellisten kuukausien aikana nähtyjä kohtuullisen voimakkaita revontulia tuskin tullaan näkemään.

Ennuste

Yöt 17./18. ja 18./19. ovat rauhallisia. Maan magneettikentässä on suhteellisen vähän energisiä elektroneja, joten Kp-indeksi pysyttelee lukemissa 1 – 2. Revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa, jossa ne ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia.

Yö 19./20. Hajanaisen korona-aukon vaikutukset avaruussäähän alkavat jossain määrin tuntua, vaikka aukko (tai paremminkin se mitä siitä on jäljellä) onkin kiertymässä asemaan, jossa sen vaikutus olisi tuntuvin. Kp-indeksi kohoaa hieman, maksimilukemiksi ennakoidaan lukemaa 3, jolloin revontulia voitaneen nähdä Lapin lisäksi Pohjois-Suomessa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.