sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Revontuliennuste 27. –30.10.2019


Yö 26./27. sää selkeni ajoittain sen verran, että revontulien näkyminen oli mahdollista. Energisten elektronien määrä kohosi jo edellisenä päivänä huippulukemiin, joten revontulien ilmaantuminen taivaalle oli odotettua. Taivaanvahtiin on tehty tätä kirjoittaessani jo muutamia havaintoja lähinnä Länsi-Suomen alueelta.

Tampereen Ursan tähtitornilla sijaitseva videokamera tallensi hienot revontulet 26.11.2019 päivän iltayöstä. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Auringon korona aukko on pohjoiselta pallonpuoliskolta kadonnut lähes kokonaan, mutta eteläiselle puoliskolle on syntynyt uusi, joskin hajanainen aukkoalue. Sen voimakkain vaikutus ajoittuu ennustejaksolle.

Ennuste

Yöt 27./28., 28./29. ja 29./30. ovat kaikki mahdollisia revontuliöitä. Kp-indeksi vaihtelee lukemien 3 –4 tuntumassa, joten revontulia voitaneen nähdä Ainakin Keski-Suomen korkeudella, voimakkaimpien purkausten tai alimyrskyjen aikana jopa etelärannikolla. Voimakkaimmat purkaukset ajoittuvat aamupuolelle yötä mutta ei iltayökään ole poissuljettua revontuliaikaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.