maanantai 21. lokakuuta 2019

Pitkäaikainen revontuliennuste 21.10. –16.11.2019


Auringon korona aukko on kiertymässä kohti aluetta, josta se voi vaikuttaa suoraan maapallon magneettikenttään. Edellisellä kierroksella Auringon ympäri sen on jonkin verran vahvistunut ja kasvattanut laajuuttaan. Tästä syystä sen vaikutusten odotetaan oleman hieman voimakkaampia maapallon magneettikenttään kuin syyskuun lopulla.

Kp-indeksin ennuste lupailee magneettista myrskyä ja kirkkaita revontulia ainakin hetkittäin. Kuva © Kari A. Kuure.


Ennuste

Korona aukon vaikutus alkaa tuntua magneettikentässä jo 23. päivän iltana. Silloin se ei vielä saa aikaan revontulia mutta seuraavan päivänä Kp-indeksin odotetaan kohoavan nopeasti lukemaan 5, joka merkitsee toteutuessaan G1-luokan magneettista myrskyä. Jos ennuste toteutuu, 24. päivän iltana nähdään jo kirkkaita revontulia Keski-Suomesta pohjoiseen ja hieman himmeämpiä eteläisessä Suomessa.

Sama tilanne vallitsee seuraavankin vuorokauden aikana. Magneettinen myrsky on tässä vaiheessa laantumaan päin mutta edelleen magneettikenttä on rauhaton (Kp-indeksi =4) vielä usean vuorokauden ajan. Tämä merkitsee sitä, että koko Suomen alueella on nähtävissä kohtalaisia revontulia, Lapissa ja Pohjois-Suomessa ne tietysti ovat kirkkaampia kuin eteläisessä Suomessa.

Magneettisen häiriön laannuttua viimeistään 30. lokakuuta, ei enää ole odotettavissa korona aukon aiheuttamia häiriötiloja. Luultavasti tilanne toistuu jälleen marraskuun loppupuolella (~21.11.) siinä vaiheessa, kun korona aukko on kiertänyt yhden kierroksen Auringon ympäri. Paljon kuitenkin riippuu siitä, miten korona aukko kehittyy.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.