torstai 24. lokakuuta 2019

Revontuliennuste 24. – 27.10.2019


Korona aukko Auringossa alkaa olla niillä paikkeilla, jossa sen vaikutus Maan magneettikenttään voimistuu. Korona aukko on vahvistunut edellisestä kierroksesta, joten magneettinen myrsky ja sitä seuraava rauhattomuus kestävät muutaman vuorokauden.

Ennuste

Yö 24./25. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan nopeasti lähes nollasta myrskylukemiin. Voimistuminen tullaan havaitsemaan iltapäivällä ja G1-luokan myrsky saavutetaan noin kello 21 aikaan. Kp-indeksin lukemaa pysyttelee arvossa 5 koko loppuyön ja osan huomista päivääkin. Sen jälkeen indeksin arvo putoaa hieman. Jos Kp-indeksin ennuste toteutuu, heti illan pimennyttyä pitäisi näkyä kirkkaita revontulia lähes koko maassa, vain aivan etelärannikolla revontulien kirkkaus voi olla hieman himmeämpää.

Yö 25./26. on magneettisesti rauhaton. Kp-indeksille ennustetaan lukemia 3–4, jolloin kirkkaita revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomesta pohjoiseen, eteläisessä Suomessa tulet ovat himmeämpiä. Kp-indeksin lukemat alkavat pudota aamuhämärissä, joten revontulet ovat rauhoittumaan päin.

Yö 26./27. on sitten jo suhteellisen rauhallinen. Kp-indeksin lukeman maksimiarvo on 3, jolloin vain Lapissa ja Pohjois-Suomessa voidaan hyvällä syyllä odottaa revontulien näkymistä. Keski-Suomessa tulet voivat olla himmeitä tai pelkästään kameralla havaittavia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.