maanantai 21. lokakuuta 2019

Revontuliennuste 21. – 24.10.2019


Syyskuun loppupuolella revontulia aiheuttanut korona aukko on kiertynyt näkyviin. Se näyttää hieman voimistuneen ja kasvattaneen kokoaan kierroksellaan Auringon ympäri. Se ei kuitenkaan vielä tämän ennustejakson aikana vaikuta maapallon avaruussäähän, mutta tilanne on toinen heti jakson päätyttyä. 

Ennuste

Yö 21./22. Pientä rauhattomuutta Kp-indeksissä on odotettavissa, maksimiarvoksi ennustetaan lukemaa 3. Tämän lukeman indeksi saavuttaa jo tänä iltana. Energisiä elektroneja magneettikentässä on kuitenkin vähän, joten revontulet voivat olla himmeämpiä ja näkyvyysalueeltaan suppeampia kuin indeksin lukema kertoo. Lapissa ja Pohjois-Suomessa himmeitä revontulia voitaneen nähdä illan pimennyttyä. Keski-Suomessa revontulet, jos niitä näkyy, ovat sen verran himmeitä, että niitä voi ”nähdä” vain kameran avustuksella.

Yöt 22./23. ja 23./24. ovat rauhallisia. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 2, jolloin vain Lapissa voitaneen nähdä himmeitä revontulia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.