perjantai 30. marraskuuta 2018

Revontuliennuste 30.11.–3.12.2018


Ennustejaksolla voi esiintyä kirkkaita revontulia mutta Suomeen ennustettu pilvinen ja sateinen sää ei ehkä mahdollista revontulien bongausta.

Pirkanmaalla ennustejaksolla revontulet voisivat olla kirkkaitta,
jos säätila mahdollistaisi niiden havaitsemisen. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Auringon ekvaattorilla oleva korona-aukko on jakaantunut kahteen osaa ja sen vaikutus on vähenemään päin. Näin ollen ennustetuista korkeista Kp-indeksin lukemista huolimatta revontulien esiintyvyys ennustejaksolla on tavallista epävarmempaa.

Ennuste

Yö 30.11./1.12. on rauhallinen. Kp-indeksin maksimilukema on noin 2, joten revontulia nähtäneen lähinnä Lapissa. Sielläkin ne ovat rauhallisia kaaria tai vöitä.

Yö 1./2. on sitten magneettisen myrskyn aikaa. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 5 jo iltapäivän vaihtuessa alkuillaksi, joten selkeillä alueilla jopa pilvien rakosista illan pimetessä voi revontulia näkyä. Magneettinen myrskyn voimakkuus vaihtelee yön kuluessa mutta se jatkuu kuitenkin seuraavaan päivään hieman laantuen.

Jos Kp-indeksin ennuste toteutuu, revontulia nähtäneen koko maassa etelärannikkoa myöten. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat kirkkaita, loimuavia ja säteitä sekä kierteitä syntyy runsaasti. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulet ovat selkeitä, jonkin verran syntyy säteitä ja aika ajoin kirkastumat ovat nopealiikkeisiä. Aivan etelärannikolla revontulet ovat rauhallisempia.

Yö 2./3. on sitten jo rauhallisempi. Kp-indeksin lukemaksi ennustetaan 4, jolloin revontulet ovat mahdollisia Etelä-Suomea myöten. Jos edellisenä yönä revontulet olivat kirkkaita ja loimuavia, niin tänäkin yönä ainakin rauhallisten revontulikaarien näkyminen on hyvinkin mahdollista. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet voivat olla edelleen loimuavia ja säteiden muodostuminen voi olla runsasta. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulet ovat rauhallisia kaaria, joiden kirkkaus vaihtelee yön kuluessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.