perjantai 2. marraskuuta 2018

Revontuliennuste 2.–5.11.2018


Lähivuorokausien avaruussäähän vaikuttaa Auringon ekvaattorilla oleva korona-aukko, jonka avoimet magneettiset voimaviivat kohtaavat maapallon magneettikentän. Samaan aikaa kuitenkin maapallon magneettikentän energiset elektronit ovat vähissä, joten odotettavissa oleva magneettinen häiriö ei ole ehkä aivan niin voimakas kuin se olisi elektronimäärän ollessa normaali tai runsas. Elektronitilanteeseen ei näyttäisi tulevan merkittävää muutosta lähivuorokausina.

Ennuste revontulien runsaudesta ja näyttävyydestä pitää sisällään epävarmuustekijöitä, joten ennusteen toteutumien on lyhyelläkin aikavälillä kyseenalaista. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Ennuste

Yö 2./3. on erityisen rauhallinen. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän matalissa lukemissa, maksimiarvon ollessa 1–2. Näin alhainen Kp-indeksin lukema mahdollistaa himmeiden revontulien näkymisen Pohjois-Lapissa mutta ei muualla.

Yö 3./4.  on ennusteen mukaan magneettisen myrskyn aikaa. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 5 viimeistään hieman ennen puoltayötä ja pysyttelevän siinä suhteellisen lyhyen aikaa. Myrskylukemat kuitenkin laantuvat aamupuolella yötä ja magneettikenttä jää rauhattomaan tilaan aamun valjetessa. Revontulia yön aikana on mahdollista nähdä koko maassa, jos ennuste toteutuu mutta se edellyttää elektronien määrän selkeää kasvua maapallon magneettikentässä. Aamuyön tunteina revontulia mahdollisuus on hyvä Pohjois-Suomesta Lappiin.

Yö 4./5. tulee olemaan rauhallinen. Kp-indeksin maksimiarvon savuttaneen arvon 3, jolloin himmeitä revontulia on mahdollisuus nähdä Pohjois-Suomessa ja Lapissa. Muualla revontulien mahdollisuus on vähäinen.1 kommentti:

  1. Näimme vaimoni kanssa vihreät revontulet sunnuntaina 4.11. iltana hieman ennen kello kymmentä. Tampereen Vuoreksessa ne näkyivät pohjoisella taivaalla mm. s-muotoisena ja venyi välillä pitkäksi hännäksi.Saimme ihailla niitä hyvänaikaa tuntui jatkuvan pitkään.

    VastaaPoista

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.