maanantai 26. marraskuuta 2018

Pitkäaikainen revontuliennuste 26.11.–22.12.2018


Tuleva uusi auringonpilkkujakso, järjestyksessä 25. on antanut ensimerkit. Auringossa ollut kolme uuden kauden pilkkua ja lisää tulee sitä mukaa kun kuluva kausi hiipuu. Toki ensimmäiset pilkut ovat olleet pieniä ja hyvin vaatimattomia, mutta kuitenkin selkeästi uuden kauden pilkkuja. 

Ennustejaksolla pariin otteeseen revontulet ovat mahdollisia laajalti. Kuva © Kari A. Kuure.

Tulossa olevan aktiivisuuskauden pilkut syntyvät keskileveyksille noin 30 asteen etäisyyteen ekvaattorista ja niiden magneettinen polariteetti on vallitsevalle kentälle ja lähempänä ekvaattoria esiintyville päättyvän kauden pilkuille vastakkainen. Ensipilkuista ei kuitenkaan voi päätellä mitään tulevan kauden ominaisuuksista, kuinka pitkä ja voimakas se tulee olemaan? Nämä kysymykset ratkeavat vasta sitten kun kausi on hyvää vauhtia menossa.

Lähimmän neljän viikon avaruusää on hieman edellistä aktiivisempi. Ero ei ole suuri ja joulukuun pilviset säätä estävät helposti revontulien näkymisen. Joku onnekas voi kuitenkin onnistua näkemään joitakin revontulia.

Ennuste

Ensimmäinen mahdollisuus revontuliin koko maassa ajoittuu 1./2. joulukuulle. Silloin Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemiin 4–5. Etenkin jos Kp päätyy lukemaan 5, revontulia voi esiintyä koko maassa. Vielä seuraavankin yön revontulille on hyvä mahdollisuus etelärannikkoa myöten, mutta toteutuuko se, jää nähtäväksi.

Tämän jälkeen seuraa muutaman vuorokauden mittainen kausi, jolloin magneettikenttä on rauhaton. Tällöin jonakin yön on mahdollista nähdä rauhallisia revontulia Kesi-Suomessa. Joulukuun 7. ja 8. päivänä Maan magneettikenttä on jälleen rauhaton ja revontulet ovat mahdollisia hyvin laajalti. Aivan etelärannikollakin kameralla revontulia tallentavat voivat saada viherrystä kameroittensa kennoille.

Tämän jälkeen avaruussää jälleen rauhoittuu ja ennustejakson loppupuolella revontulet ovat mahdollisia vain Pohjois-Lapissa tai Lapissa 17./18. päivien välisenä yönä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.