tiistai 13. marraskuuta 2018

Pitkäaikainen revontuliennuste 12.11.–8.12.2018


Auringon aktiivisuus minimi näkyy heikompina ja harvemmin toistuvina revontulina. Revontulia kuitenkin silloin tällöin ilmaantuu taivaalle, jos niitä näin talvisen pilvisyyden vallitessa yleensä pystytään havaitsemaan. Tuleva 27 vuorokauden jakso on tässä suhteessa hyvin rauhallinen, revontulia ei juurikaan ole odotettavissa.

Kp-indeksi ei juurikaan lupaile revontulia muualle kuin pohjoiseen. Kuva © Kari A. Kuure.

Ennustejakson alkupuoli on hyvin rauhallinen. Kp-indeksin maksimilukema vaihtelee 2–3 arvojen välissä aina marraskuun loppuun asti. Tällöin revontulia nähtäneen lähinnä Lapissa ja Pohjois-Suomessa, kenties Keski-Suomessa lyhyinä hetkinä hyvin himmeä revontulikaari tai vyö on mahdollinen.

Ennustejakson ainoa hieman aktiivisempi vuorokausi sijoittuu joulukuun alkuun. Kp-indeksin ennusteen mukaan geomagneettinen rauhattomuus lisääntyy joulukuun 1. päivän aikana. Kp-indeksi saavuttaisi maksimiarvon 5 yön 1./2. aikana. Jos ennuste toteutuu, niin silloin revontulia voitaisiin ihastella koko maassa.

Kp-indeksi rauhoittuu kuitenkin hyvin nopeasti ja asettuu ennustejakson loppuun asti lukemaan 3. Luonnollisen vaihtelun johdosta Kp-indeksi voi hetkittäin kohota sellaisiin lukemiin, jolloin himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois- ja Keski-Suomessa Lapin lisäksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.