torstai 8. marraskuuta 2018

Revontuliennuste 8.–11.11.2018


Tämänkertaiseen ennusteeseen sisältyy merkittäviä epävarmuustekijöitä, joten on epätodennäköistä ennusteen toteutuminen juuri kuvatunlaisena. Tämä tietysti pätee jokaiseen ennusteeseen mutta erityisesti juuri nyt ajankohtaiseen enusteeseen.

Revontulet ovat jälleen mahdollisia Pirkanmaalla. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Maapallo on kohdannut aurinkotuulen tiivistymäaallon, jossa hiukkastiheys tavanomaista suurempi. Samaan aikaan aurinkotuuli on hidasta, joten merkittäviä vaikutuksia avaruussäällä ei ole maapallon magneettikentän tilaan. Tilanne on kuitenkin muuttumassa ja jo huomenna siirrytään korona-aukon harventuneeseen aurinkotuuleen. Korona-aukko on kuitenkin Auringon eteläiseltä puolelta ekvaattorille joten se ei ole kaikkein paras tilanne revontulien kannalta.

Ennuste

Yö 8./9. on rauhallinen. Kp-indeksin maksimiarvoksi ennustetaan lukemaa 2. Toteutuessaan revontulien mahdollisuus on vain Lapissa.

Yö 9./10. on jo paljon aktiivisempi. Kp-indeksin maksimiarvoksi ennustetaan lukemaa 5, joka merkitsee alimman luokan (G1) magneettista myrskyä. Jos ennuste toteutuu ja muutkaan revontuliin vaikuttavat tekijät eivät estä, niin silloin koko maassa nähdään revontulia heti illan pimennyttyä. Magneettinen myrsky on voimakkainta puolenyön kieppeillä, ehkä hieman ennen sitä. Myrskyisä tilanne jatkuu aamuhämärään asti, jonka jälkeen tilanne rauhoittuu.

Ennusteen toteutuessa revontulet ovat voimakkaasti loimuavia Lapissa ja Pohjois-Suomessa, hyvin aktiivisia Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa nähdään tavallista kirkkaampia revontulikaaria ja mahdollisesti säteiden muodostumista.

Yö 10./11. on sitten jo paljon rauhallisempi vaikkakin edellisen yön myrsky voi aiheuttaa edelleen magneettikentän rauhattomuutta. Kp-indeksin maksimiarvon odotetaan kohoavan lukemaan 3, jolloin revontulia on mahdollista nähdä Pohjois-Suomesta Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä. Keski-Suomessa mahdolliset revontulet ovat himmeitä ja rauhallisia kaaria. Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on vähäinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.