keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Revontuliennuste 3.–6.4.2019


Auringon ekvaattorilla on kapeahko korona aukko, joka vaikuttaa jonkin verran maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Korona aukko on jatkumoa Auringon etelänavalla olevasta aukosta, joten polariteetti on suunnaltaan sellainen, että sen vaikutukset jäävät vähäiseksi.

Vaalenevat kevätyöt etenevät Lapista alkaen kohti etelää. Pohjois-Lapissa pimeitä öitä ei enää ole ja hämärätkin yön hetket päättyvät tämän kuukauden aikana. Hieman etelämpänä pimeyttä vielä riittää jonkin aikaa, mutta esimerkiksi Oulun korkeudella öinen pimeys päättyy noin viikon kuluttua ja Tampereella noin kahden viikon kuluttua. Helsingissä pimeys katoaa tämän kuun lopulla. Revontulien näkeminen on toki mahdollista hämäränkin aikana, joten aivan vielä ei retkireppua kannata unohtaa porstuan naulaan kesän ajaksi.

Ennuste

Yöt 3./4., 4./5. ja 5./6. ovat hyvin rauhallisia. Kp-indeksin odotetaan vaihtelevan lukemien 2–3 välillä ja magneettikentän energisten elektronien määrän pysyttelevän vähäisenä. Öiden 1./2. ja 2./3. olosuhteet olivat vastaavia. Tampereen Ursan revontulikameroissa ensimmäisenä yönä ei näkynyt revontulivaloa ja yönä 2./3. näkyi hyvin himmeä revontulikaari kello 23.00 – 23.30 välillä. 

Tulevatkin yöt olevat juuri tällaisia, Keski-Suomessa voi näkyä vain kameran havaitsemaa revontulivaloa ja Pohjois-Suomessa jopa himmeät paljain silmin näkyvät revontulet ovat mahdollisia. Lapissa rauhalliset revontulet ovat mahdollisia öiden pimeimpinä ja hämärimpinä hetkinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.