perjantai 12. huhtikuuta 2019

Revontuliennuste 12. – 15.4.2019


Tällä hetkellä Auringossa on yksi alfa-tyypin pilkkuryhmä AR2738, jonka koko on 260 ppm. Tämän tyypin pilkut ovat harvinaisia näin aktiivisuus minimin aikaan, sillä tavallisesti ne harvat pilkut, joita silloin tällöin nähdään, ovat hajanaisempia. Tämäkin pilkku on jo pienenemässä mutta pilkun aktiivisuusennuste kertoo 15 % mahdollisuudesta C-luokan flare-purkauksiin. Tämän lisäksi pilkku on kiertymässä sellaiselle alueelle Auringossa lähipäivinä, josta flare-purkausten aiheuttamat CME-purkaukset päätyisivät suoraan maapallon magneettikenttään.

Kp-indeksi on pysytellyt edellisen ennusteen mukaisesti lukemien 2–3 välillä lukuun ottamatta lyhyttä episodia aivan ennusteen alkupäivinä, jollin Kp-indeksi käväisi lukemassa 4.

Ennuste

Yö 12./13. on rauhallinen. Kp-indeksin pysyttelee suurimmaksi osaksi lukeman 3 tuntumassa. Pieni mahdollisuus on kuitenkin sille, että indeksi kohoaa hieman tästä arvosta aamupuolella yötä. Revontulien mahdollisuus on siis suhteellisen hyvä Lapissa ja jonkinlaiset Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessakin kamerat voivat tallentaa himmeää revontulivaloa.

Yöt 13./14. ja 14./15. Kp-indeksi pysyttelee matalissa lukemissa enimmäkseen lukeman 2 tienoilla. Toteutuessaan vain Pohjois-Lapissa hämärältä yötaivaalta voitaneen revontulia nähdä, muualla Suomessa niiden mahdollisuus on häviävän pieni.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.