maanantai 24. toukokuuta 2021

Geomagneettisen myrskyn varoitus

 
Auringonpilkkualueella AR 2824 on tapahtunut sarja flarepurkauksia, joista voimakkaimmat ovat olleet M-luokaa. Osa näistä purkauksista on aiheuttanut CME-pilviä, joista ainakin yhden arvioidaan osuvan maapallon magneettikenttään toukokuun 25 päivän iltana Suomen aikaa. Kp-indeksin odotetaan kohoavan Kp5 lukemaan jo alkuillasta lähtien ja saavuttavan maksimin Kp6 seuraavana päivänä ja rauhoittuvan sen jälkeen hitaasti. 

Auringonpilkkualue AR 2824 on hyvin aktiivinen ja se on tuottanut jo useampia CME-pilviä. Vähintään yksi näistä pilvistä on tulossa kohti maapalloa ja aiheuttaneen magneettikentässä rauhattomuutta ja kenties myrskyn. Kuva © Kari A. Kuure.


Jos ennuste toteutuu ja muut revontulien näkymiselle tekijät ovat suotuisia, revontulia voitaneen nähdä alueilla, jossa vallitsee nauttinen hämärä yön pimeimpinä hetkiä. Näitä alueita ovat etelärannikko ja osa Etelä-Suomea. Kuu lähestyy täysikuuta, mutta sen korkeus eteläisimmässäkin Suomessa on noin 10 astetta, joten se ei ehkä ainakaan kovin paljoa häiritse revontulien näkymistä.

Eteläisimmässä Suomessa on alkanut periaatteessa yöpilvikausi. Parhaimmat mahdollisuudet nähdä niitä on aivan etelärannikolla. Toistaiseksi satelliittihavaintojen mukaan yöpilviä on esiintynyt vain satunnaisesti hyvin pienillä alueilla noin 80° leveyspiirillä, joten alemmilla leveyksillä niistä ei ole voinut tehdä havaintoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.